Hoe maak je met gerold papier een vaas of een oorbel?

Dat ga ik je hier uitleggen met behulp van foto’s. Je begint met kranten of tijdschriften in stukken te knippen. Voor normale buizen deel ik de dubbelgevouwen krant in drie stukken, voor extra dikke en stevigere buizen in twee stukken. papier gerold tutorial

Hierna begin met je met het rollen van de buizen. Ik gebruik hiervoor een breinaald dan worden je buizen gelijkmatiger van dikte dan met een korte satéprikker. Leg je naald op een hoek van de krant.

 

papier gerold tutorial

Vouw het hoekje van de krant over je naald. Hoe groot je hoek is, bepaalt de lengte van je buis. Probeer uit wat voor jouw project het beste is.

papier gerold tutorial

Begin te rollen, zorg er wel voor dat je papier strak om de breinaald rolt. Als je het een paar keer geprobeerd hebt, krijg je het rollen vanzelf te pakken.

papier gerold tutorial

Blijf rollen en let erop dat je buis aan beide kanten ongeveer even dik blijft. Het moet geen pijl voor in een blaaspijp worden.

papier gerold tutorial

Als je nog een laatste puntje over hebt, doe je daar wat lijm op en rolt het verder door zodat de buis bij dit puntje vastgelijmd wordt. Verder hoef je geen lijm op het papier te doen.

papier gerold tutorial

Je buis is klaar, trek de naald er voorzichtig uit. Soms gebeurt het dat je papier aan het begin terug rolt, probeer het dan weer in model te draaien.

papier gerold tutorial

En dan heb je een heleboel buizen gedraaid en kun je met je project beginnen. Je maakt als eerste een rolletje of rondje. Hiervoor gebruik ik een prikker om het begin van de buis te rollen en vorm te geven. Het eerste stuk rol je om de prikker of een kralenroller, en begin de buis op te rollen. Je kunt hem van tevoren plat maken, maar dit is niet per se nodig.

papier gerold tutorial

Met dun papier lukt het vaak wel om een mooi rondje te vormen met een kralenroller, maar een krant is daar eigenlijk al te dik voor. Hiermee moet je al vrij snel met de hand verder gaan rollen en je rondje afmaken.

Als je geen lijm gebruikt, omdat je het rondje later wilt kunnen vormen, gebruik je een knijper om ervoor te zorgen dat je papier niet terugdraait en je weer opnieuw moet beginnen.

papier gerold tutorial

Als je lijm gebruikt kun je het einde van de eerste buis vastlijmen op het rondje. Of je draait er een volgende buis in en lijmt die vast. Wil je geen lijm gebruiken, draai dan de volgende buis in het uiteinde van de vorige en ga verder met het ronden van je rondje. Gebruik een knijper om de boel bij elkaar te houden als je een flinke cirkel hebt gemaakt.

Heb je de grootte bereikt die je wilde hebben, lijm het laatste stuk dan vast zodat het papier niet meer terug kan rollen.

papier gerold tutorial

Met al die rondjes kun je leuke dingen maken zoals schaaltjes, mandjes, vazen, maar ook sieraden zoals oorbellen of hangers. En nog veel meer leuke dingen. Op Pinterest heb ik een aantal voorbeelden verzameld onder rolled paper.

En hier nog een filmpje om het gemakkelijker te maken:

Veel plezier met draaien en laat eens zien wat je hebt gemaakt.

Groetjes,

Jose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress spam blocked by CleanTalk.